Hirveää kauheaa kamalaa.

Ennen kuin joku vetää taas herneen nenäänsä, niin en mitenkään vähättele Japanin maanjäristyksen vakavuutta tai sen aiheuttamia tuhoja, en myöskään siihen liittyvää Fukushiman ydinvoimalaonnettomuutta (jonka vakavuudesta ei tätä kirjoittaessa vielä ole tarkempaa tietoa saatavilla). Ylireagointi, paniikin lietsominen ja perusteettoman tiedon levittäminen eivät vain auta mitään.

Noudatan samalla myös Tuukan neuvoa, ”kaikki paska blogiin” ja liitän alle myös aikaisemman kökköpiirtelyn samasta aiheesta:

Lisäksi kiinnostuneille: Sampo selittää asiallisesti Tshernobylin ja Fukushiman välisiä eroja.

Tags: ,

12 kommenttia - “Hirveää kauheaa kamalaa.”

 1. hdcanis Kirjoittaa:

  No pitää vaikka rynnätä ostamaan joditabletteja. Siitä huolimatta että ei ole tietoa onko vapautuneessa kaasussa radiojodia, tai että ei vaikuta mitenkään todennäköiseltä että päästö nousee ylempään ilmakehään joka voisi aiheuttaa globaalia laskeumaa, tai että sitä sitten laskeutuisi Suomeen millään tavalla relevantteja määriä, tai…

  Mutta, joditabletteja, kohta loppuvat! Kyllä sitten harmittaa kun ei ostanut!

 2. bL Kirjoittaa:

  ^ Taisivat jo itseasiassa loppua. 😀
  Ja eikö asia ole niin, että jos tulisi tilanne, jossa jodia pitäisi naamariin heittää, sitä jaettaisiin ilmaiseksi? Kö?

  Mutta siis juu, itsekin olen suhtautunut asiaan melko rennosti.

  (Oikea kätesi on muuttunut läpinäkyväksi btw >:O)

 3. hdcanis Kirjoittaa:

  Tarkkaan en tiedä varautumisastetta joditablettien suhteen mutta veikkaan että ainakin suurimmalle riskiryhmälle eli pienille lapsille löytyisi viranomaisten taholta tabletteja.
  Sehän tuossa on että veikkaan noista hamstraajista suuren osan olevan niitä joille sen jodin syönnistä on vähiten hyötyä (kyllä, se on ihan raa’asti ikäkysymys, mitä enemmän tulevia ikävuosia sitä suurempi todennäköisyys saada se syöpä)

 4. teemuki Kirjoittaa:

  Kökköpiirrelty kiehtoo!

 5. Antti Kirjoittaa:

  Minusta on apteekkien taholta moraalisesti väärin rahastaa tietämättömiä ihmisiä myymälllä heille tarpeettomia joditabletteja.

 6. Pulmu Kirjoittaa:

  *Hirn* Mä eilen apteekissa kysyin kassaneidiltä että taitaa olla yllättävä piikki jodin myynnissä. Kertoi että juu aamupäivän aikana on koko varasto myyty loppuun. Viimeiset kaksi pakettia lähti melko hätääntyneen sedän matkaan juuri viereisellä kassalla 😀

 7. hdcanis Kirjoittaa:

  Ja jos taas halutaan hieman riskivertailuja, niin sisäilman radon aiheuttaa vuosittain n. 300 keuhkosyöpätapausta Suomessa. Silti pitää tehdä aktiivisesti töitä että saisi ihmiset kiinnittämään huomiota aiheeseen ja tekemään mittauksia ja korjauksia…tai ehkä siinä on se luonnollisuusharha että kun radioaktiivinen säteily tulee luonnosta niin siitä ei ole haittaa tai se on jopa terveellistä…
  Aina joskus sitä huomaa sen maailmassa olevan virheen.

 8. Wolf Kirjoittaa:

  Se on inhottavaa, kun median sensaatiohakuisuus sumentaa faktat. Pöhköltä tässä uutisoinnissa tuntuu myös se, että japanilaiset itse tuntuvat suhtautuvan asiaan olosuhteet huomioon ottaen melko chillisti. ”Joo, tosi paska homma, mutta kyllä tästä selvitään.”

  Panikoiminen tunnetusti on kaikissa kriisitilanteissa vain haitaksi (varsinkin täällä, missä asialle ei tosiaan voi tehdä muuta, kuin lahjoittaa rahaa ja toivoa, että se auttaa).

 9. Möme Kirjoittaa:

  Ei kun kyllä sunkin kannattaa äkkiä alkaa niitä joditabletteja vetää, kun oikea käsi on jo säteilytetty läpinäkyväksi! ;-D

 10. Mymmeli Kirjoittaa:

  !Niimpä! Mitäpä muuta sitä tähän enää sanomaan…

 11. ninni Kirjoittaa:

  Liian tarkkoja lukijoita! Piti korjata tuo läpinäkyvä käsi ennen postaamista mutta unohdin 🙂

 12. sus' jolkottelee Kirjoittaa:

  Vielä sen verran että tottakai tuntuu hirmukauhukamalalta täältä käsin mutta nipponin asukkaat on kyllä tottuneet näihin maanjäristyksiin, koko ajan järisee jossain päin, tuntuu taas asioista hehkutus katastrofipornolta….

Jätä vastaus