Pahoittelut tauosta ja Luukku X

Suomeksi:

Olen jossain flunssassa, joten päivitysten kanssa voi olla vähän niin ja näin. Yritän kumminkin ylläpitää tätä kalenteria edes joten kuten.

Tällä kertaa vitsin on tarkoitus olla paitsi siinä, miten pieni kani voi paskoa niin tolkuttomia määriä (kaikki jäniseläinten kanssa tekemisissä olleet tietävät, että niiden takapäästä tulee ulos tavaraa enemmän kuin etupäästä menee sisään), myös siinä että Schopenhauer yrittää perustella termodynamiikan lakien rikkomistaan sillä, että periaatteessa kvanttifluktuaatio tavallaan mahdollistaa sen. Tosiasiassa se tietysti sallii vain erittäin lyhytikäisten virtuaalihiukkasparien synnyn, ei esimerkiksi papanakasoja jotka eivät tunnu häviävän yhtään mihinkään. Mutta kuten todettu, minä en tajua aiheesta paljoakaan, kun taas jäniseläimillä on selvästi hallussaan salattua tietoa.

(Pahoittelen, jos jopa kyökkifysiikkani on tässä aivan perseellään – syytän flunssaa ja vetoan taiteelliseen vapauteen. Lisäksi tajuan kauhean huonosti noita hassunnäköisiä kaavoja, joten Schopenhauer pystyy hämäämään minua niillä tosi helposti.)


In English:

I have a flu or something, so sorry for delays. I’m still trying to update this thing but I’m not sure I’ll manage it every day.

This time the joke is about Schopenhauer the disapproving Rabbit breaking (at least IMO) the laws of thermodynamics by producing immense amounts of poop (everyone who has ever met rabbits knows that a lot more matter comes out of the back than goes in from the front), but also that he basically argues that he can do this by exploiting quantum fluctuations. Of course, that should only allow the existence of virtual pairs of particles for really short times, not those mountains of poop that are not disappearing anywhere. But as said, I know next to nothing about this stuff, and obviously the rabbits have some secret knowledge.

(I’m sorry if even my half-assed physics knowledge here is totally off – I blame the flu and appeal to artistic freedom. Besides, I’m very bad at actually understanding those funny looking equations, which makes it even easier for Schopenhauer to fool me with them.)

joulu_10

Translation:

Panel 1:
– We have discussed this topic before – the laws of thermodynamics don’t allow the matter to come into existence from nothing. You just can’t poop that much!
– Prrlt! You just don’t understand anything about quantum mechanics! ΔEΔt≈h/4π

Panel 2:
– I understand enough to know that these are no virtual particles!
– Physics and cosmologists have lot to learn yet…

Tags: ,

1 kommentti - “Pahoittelut tauosta ja Luukku X”

  1. Möme Kirjoittaa:

    Niin totta ja niin samastuttavaa! 😀

Jätä vastaus